1
Een keer knipperen met je ogen is een microdutje
gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam
Shutterstock

Je dacht waarschijnlijk dat een knippering gewoon iets was dat je deed om je ogen vochtig te houden of er stof uit te houden. Dat is natuurlijk een zeer waardevolle service, maar we knipperen eigenlijk alleen al veel meer dan nodig is – ongeveer 15 tot 20 keer per minuut. Volgens een studie van de Washington University is het kortstondig sluiten van onze ogen inderdaad gebleken om de aandacht te verscherpen en dient het als een mini-oplaadbeurt.

2
Grote ogen veroorzaken bijziendheid

gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam

Grote ogen kunnen door sommigen als mooi worden beschouwd, maar ze kunnen bijziendheid veroorzaken. Ook bekend als bijziendheid, wordt deze aandoening waardoor verre objecten wazig lijken, veroorzaakt doordat licht het netvlies niet goed bereikt.

3
Haar kan “proeven”
gekke slechte feiten dingen die je nog niet wist over je lichaam

Neusholtes en longen zijn bekleed met fijne haren, of cilia, die onzuiverheden detecteren en wegvagen. Hoe detecteren ze het? Door een bittere smaak te voelen van de dingen die er doorheen gaan (zoals bijvoorbeeld nicotine). Wanneer deze haren iets bitters smaken, verhogen ze hun bewegingssnelheid en proberen ze de slechte dingen weg te vagen, volgens een studie gepubliceerd in de  American Association for the Advancement of Science .

4
Het is onmogelijk om jezelf te kietelen
gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam
Shutterstock

Je cerebellum – het gebied in de achterkant van je hersenen dat beweging bewaakt – voorspelt de sensatie die je zult voelen wanneer je jezelf probeert te kietelen, in tegenstelling tot de reactie die het kietelen anders zou opwekken in andere delen van je hersenen.

“Twee hersengebieden zijn betrokken bij de verwerking van kietelen. De somatosensorische cortexprocessen raken elkaar en de voorste cingulate cortex verwerkt aangename informatie,” Sarah-Jayne Blakemore , een onderzoeker aan het Institute of Cognitive Neuroscience aan University College London, legde uit aan Scientific American . “We ontdekten dat beide regio’s minder actief zijn tijdens zelfkietelen dan tijdens kietelen door iemand anders, wat helpt om te verklaren waarom het niet kriebelig en aangenaam aanvoelt als je jezelf kietelt.”

5
Je haar helpt het milieu

gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam

Vuil haar kan goed zijn voor de atmosfeer: volgens milieu-ingenieurs van de Missouri University of Science and Technology , absorbeert het haar de luchtverontreinigende ozon. Hoofdhuidoliën bleken hier een belangrijke bijdrage aan te leveren, dus als je jouw steentje wilt bijdragen aan de plaatselijke luchtkwaliteit, sla de shampoo dan over! Meer dan wat ook, dit feit bewijst echt een van de interessantere dingen te zijn die je nog niet wist over je lichaam.

6
Mensen “Gloeien”, alleen je kunt het gewoon niet zien

Man vernauwt zijn ogen Slechte lichaamstaal dingen die je nog niet wist over je lichaam

Als we het hebben over iemand die een “gloed” over hen heeft, is dat vaak letterlijk waar. Onderzoek heeft uitgewezen dat het menselijk lichaam in feite zichtbaar licht uitzendt,  maar omdat het ongeveer 1000 keer minder intens is dan de niveaus die onze ogen kunnen zien, is het in de praktijk niet “zichtbaar”.

Een team van Japanse wetenschappers verdiepte zich hier verder in en ontdekte dat deze lichaamsgloed de hele dag opkomt en daalt, met de minste gloed van de mensen die ze om ongeveer 10:00 uur testten, en de hoogste om ongeveer 16:00 uur ( misschien omdat ze op het punt stonden hun werk voor de dag af te ronden).

7
Maagzuur Lost scheermesjes op

gekke lichaamsspelletjes dingen die je nog niet wist over je lichaam

Je zou deze dingen waarschijnlijk niet moeten doorslikken, maar het zou je misschien verbazen dat je maag ernstige schade aan scheermesjes zou kunnen veroorzaken als je dat deed. Onderzoekers van het  Meridia Huron-ziekenhuis testten de effecten van maagzuur op metalen voorwerpen en ontdekten dat het maagzuur scheermesjes na 24 uur tot 63 procent van hun oorspronkelijke gewicht verminderde ( centen en batterijen waren echter nauwelijks aangetast).

8
Je kan 6 meter ver niezen
vrouw ziek en niezen in de bus dingen die je niet wist over je lichaam
Shutterstock

Je denkt misschien dat je veilig bent als mensen om je heen niezen , maar je kunt in de vuurlijn zitten zonder het te beseffen. Uit een  videostudie  van onderzoekers van het MIT bleek dat niezen veel verder reizen dan eerder werd gedacht – tot 6 meter

9
Oorsmeer is goed voor je

gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam

Voor alle duidelijkheid: je wilt geen oorsmeer eten! Maar dat vervelende spul dat je met wattenstaafjes gebruikt om te verwijderen, dient het belangrijke doel van smeren, reinigen en beschermen van je oren tegen infecties. Het is maar liefst 50 procent vet, bedekt het oor en vangt stof en puin op – houdt je oren gezond, zelfs als het er vies uitziet.

10
Je verliest bijna een derde van je botten naarmate je ouder wordt

gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam

Volgens  Mammal Anatomy: An Illustrated Guide , ben je geboren met ongeveer 300 botten, maar terwijl je groeit, smelten sommige van deze samen als kraakbeen ossify, waardoor je uiteindelijk 206 botten hebt tegen de tijd dat je stopt met groeien (zodra je bereikt jongvolwassenheid). Het blijkt dat er nogal wat dingen zijn die je niet wist over je lichaam.

11
Haar weet wanneer je slaapt

gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam

Een gek ding dat haren kunnen doen: volg je slaappatronen. Onderzoekers van  Yamaguchi University  hebben ontdekt dat onze celrijke haarzakjes RNA bevatten van “klokgenen” die de slaap-waakcyclus van elke persoon tot uitdrukking brengen. Als je laat opstaat of vroeg naar bed gaat, laat je haar het zien.

12
Menselijke nagels groeien tegenwoordig sneller dan vroeger
gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam
Shutterstock

Als je het gevoel hebt dat je je nagels meer moet knippen dan je gewend bent, heb je misschien geen ongelijk. Een studie van de Universiteit van North Carolina, waarbij de groei van vinger- en teennagels werd vergeleken met twee eerdere studies van 70 en 50 jaar eerder, toonde aan dat de groei in de loop van de decennia met bijna een kwart was toegenomen. Zo bleek de grote teen met meer dan 2 mm per maand te groeien, vergeleken met 1,65 mm per maand in de jaren 1930. De reden volgens onderzoekers? De proliferatie van eiwitrijke diëten.

13
Smaakpupillen saai met de leeftijd
gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam
Shutterstock

Wijn smaakt misschien beter naarmate het ouder wordt , maar naarmate we ouder worden, is het moeilijker voor ons om het te waarderen. Net zoals gehoor en gezichtsvermogen de neiging hebben om uit te putten naarmate de jaren verstrijken, doet je  gevoel voor smaak hetzelfde . Naarmate je ouder wordt, regenereren je smaakpapillen langzamer na een blessure of als je bepaalde medicijnen gebruikt. En slecht nieuws voor de dames: vrouwen ervaren over het algemeen een afname van hun smaakgevoeligheid vanaf hun jaren ’50, terwijl mannen dat pas tot hun jaren ’60 ervaren.

14
U hebt een unieke tongafdruk
gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam
Shutterstock

Net zoals je vingerafdruk uniek van jou is, zo ook je tongafdruk , volgens een studie van het  Thai Moogambigai Dental College . Biometrische scans kunnen worden uitgevoerd om de individuele vorm (lang of kort, breed of smal) en textuur (richels, rimpels en markeringen) te vergelijken, met specifieke details die worden bijgehouden en in kaart worden gebracht door een “tongafbeeldingsapparaat”. Hoewel dit ding dat je niet over je lichaam wist misschien interessant is, is het waarschijnlijk niet erg nuttig voor forensische onderzoekers.

15
Mensen zijn de enige dieren die huilen

gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam

Terwijl veel dieren tranen produceren als smeermiddelen voor hun ogen, zijn alleen de mensen die huilen als een emotionele reactie . Dr. Thomas Dixon , directeur van het Centre for the History of Emotions van Queen Mary, University of London , suggereerde dat tranen een sociaal doel voor de mens dienen en dat: “Zelfs voor degenen die denken dat ze echt alleen maar huilen om niemand anders dan zijzelf , het is nog steeds een soort uitvoering. Je laat jezelf zien dat dingen echt slecht zijn geworden, of wat het ook is. ”

16
Je achterste is je grootste spier
gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam
Shutterstock

Hoewel er enige discussie is over welke van je spieren het sterkst is, is je gluteus maximus volgens jou de grootste, volgens de Library of Congress . Deze spieren helpen je lichaam rechtop te houden en je heupen en dijen te bewegen moeten tegen de zwaartekracht werken als je bergop of boven loopt. Oh, en ze kussen je ook in de zittende positie.

17
De helft van je handkracht zit in je pink
gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam
Shutterstock

De pink lijkt bescheiden, maar het is cruciaal voor de kracht van je hand – de duim helpen knijpen en meer kracht geven aan de ring, het midden en de wijsvingers. Laurie Rogers , handtherapeut in het National Rehabilitation Hospital in Washington, vertelde de New York Times dat het verliezen van je pink zou betekenen: “Je zou gemakkelijk 50 procent van je handkracht verliezen.”

18
Uw darm is vier keer zo lang als u bent
gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam
Shutterstock

Dit zit er gewoon in: er is een overvloed aan dingen die je niet wist over je lichaam. Een goed voorbeeld: uw dunne darm is ongeveer 18 tot 23 voet lang, wat betekent dat als u deze uitrolt, deze zich tot bijna vier keer de lengte van uw eigen lichaam zou uitstrekken.

19
Mensen hebben meer dan vijf zintuigen
gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam
Shutterstock

Hoewel we zien, ruiken, voelen, proeven en horen, hebben mensen ook “proprioceptie” (gevoel van ruimte) en “nociceptie” (gevoel van pijn). Er is ook “equilibrioception” (gevoel van evenwicht), “thermoception” (gevoel van temperatuur in en rond het lichaam), “tijdelijke perceptie” (gevoel van tijd) en meer, afhankelijk van wie je het vraagt. Dus ja,  The Sixth Sense heeft misschien een nieuwe titel nodig.

20
Je lichaamspositie beïnvloedt je geheugen

gekke lichaamsfeiten dingen die je nog niet wist over je lichaam

Onderzoekers hebben ontdekt dat zitten en naar beneden kijken het gemakkelijker maakt om negatieve herinneringen op te roepen, terwijl rechtop zitten en naar boven kijken het gemakkelijker maakt om positieve herinneringen op te roepen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here