Hangen je planten er slapjes bij, zijn ze eerder bruin als groen of gaan al je planten binnen no-time dood? Veel kans doe je dan een aantal dingen verkeerd. In dit blog geven we je een aantal tips zodat je je planten voortaan WEL in leven kan houden.  

 

Dat is natuurlijk hartstikke fijn om de juiste informatie te krijgen maar waar te beginnen? Dat zullen we je vertellen, het eerste wat je moet doen is erachter komen wat voor soort plant je in huis hebt, er zijn zo veel verschillende soorten planten die allemaal een andere soort verzorging nodig hebben. Stap 1 is dus achterhalen wat voor soort plant je hebt, dit doe je door bijvoorbeeld afbeeldingen van plantensoorten op internet te zoeken en deze te vergelijken met jou eigen plant. Ook kun je plantensoorten vinden in boeken waar je je eigen plant kunt vergelijken.

 

Wanneer je erachter bent wat voor soort plant je in huis hebt, is het belangrijk om erachter te komen waar de juiste plek zal zijn om de plant neer te zetten in huis. Dit doe je door te kijken naar de historie van de plant bijvoorbeeld waar groeit de plant in het wild? neem als voorbeeld de oorsprong van de Philodendron, Deze plantensoort komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden en Zuid Amerika. Daar is het klimaat erg vochtig en leven ze van het kleine beetje licht dat tussen de bladeren van hoge bomen door naar beneden valt. Om toch genoeg licht te krijgen, klimmen veel Philodendrons in bomen. Ze hebben luchtwortels waarmee ze zich aan een boom vastgrijpen en groeien langzaam dichter naar het licht toe. Dus wanneer je een Philondendron soort in huis hebt staan kun je dus aan de oorsprong zien dat deze plant het prima zal doen op een plek waar wel wat schaduw is maar waar niet de volle zon op staat en indirect zonlicht wel gewenst zal zijn.

De oorsprong van de plant is niet alleen belangrijk om de positie van de plant te bepalen maar is ook belangrijk voor de hoeveelheid water de plant nodig heeft, en de luchtvochtigheid speelt ook een rol. Zo zijn varens halverwege de vorige eeuw tot diep in deze eeuw razend populair als kamerplant. Maar met de opkomst van de centrale verwarming verdwenen de varens uit de huiskamers. De meeste soorten kunnen namelijk slecht tegen droge lucht. Langzamerhand werd duidelijk dat die droge lucht ook voor mensen ongezond was, vandaar dat het dus goed is om een luchtbevochtiger in huis te hebben of elke dag je planten eens lekker te besproeien met een plantenspuit gevuld met water. Zoals eerder vermeld is het handig om te weten waar je plant van oorsprong vandaan komt zodat je de hoeveelheid water kunt bepalen, neem bijvoorbeeld de cactus deze komt van nature uit een droog gebied en heeft dus niet zo veel water nodig omdat ze dit erg goed opslaan. Kijk altijd uit dat je de plant niet verdrinkt, veel mensen geven vaak te veel water. controleer altijd eerst even met je vinger of de aarde droog of vochtig is en bepaal hier aan of dat je wat water bij moet geven of haal een watermeter.

Veel planten groeien naar het licht toe, het is daarom goed om planten in een pot regelmatig eens om te draaien. Wanneer je veel gele bladeren ziet kan dit duiden op een gebrek aan zonlicht. Verder speelt de temperatuur ook een rol bij de gezondheid van de plant, het beste gedijen de meeste planten bij een kamertemperatuur van rond de 20 graden deze mag ook niet te veel wisselen. Anderzijds staan kamerplanten ook best niet te dicht bij een verwarming of open haard. In de winter mogen de meeste kamerplanten wel op een iets koelere plaats gezet worden.

Geef regelmatig wat voeding aan je planten met name in de grootste groeiperiode tussen maart en september dit doe je dan 1 x per week.  In de herfst en winter is voeding niet van belang omdat je planten in deze periode rusten, ze hebben dan ook wat minder water nodig dan in de lente en zomerperiode. Je doet er ook goed aan om je planten te verpotten zo willen snelle groeiers 1x per jaar verpot worden naar een grotere pot en tragere groeiers om de 2 a 3 jaar. Dit is belangrijk om de groei en gezondheid te blijven stimuleren. De beste periode om te verpotten is met name het voorjaar.

Wat ook vaak wordt vergeten is de oude uitgebloeide bloemen of dorren bladeren te verwijderen, dit is belangrijk dat deze worden verwijderd omdat de plant nog steeds energie stopt in deze dode bloemen of bladeren, het is dus verspilde energie die de plant beter zou kunnen besteden aan het maken van nieuwe stekken of knopjes. Dus nogmaals verwijder de oude bladeren en bloemen.

 

Zo nu aan de slag dus… geef een beetje liefde en je krijgt het dubbel terug niet alleen zal je plant gaan stralen maar ook zijn planten vaak goed om in huis te hebben voor de zuiverheid van de lucht en luchtvochtigheid, ze schijnen je slimmer te maken, en wie wordt er nu niet vrolijk van een mooie plant in huis? 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here